İletişim Yayınları’nın, çocuklar için yayımladığı Yunan Mitolojisi, hepimiz için eğlenceli bir kaynak.
Şu tanrı milletini birbirine mi karıştırıyorsunuz? Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Hades… Hangisi ne yapıyor? Neler yapmıyorlar ki… Hikâyeleriyle, efsaneleriyle, illüstrasyonlarıyla tanıyabilirsiniz onları.
Sadece tanrılar mı var kitapta? Elbette hayır. Pandora’dan Odysseus’a, tez gözlü devlerden uçan atlara, perilerden Pan’a kadar herkes var. Hepsinin maceralarını heyecanla okudum.
Kral Midas’ın başına gelenler çok ilginç. Sırrı neydi? Kulakları nasıl eşek kulaklarına dönüştü?
Troya Savaşı neden çıktı? Meşhur tahta atı kim icat etti?
Eko sözcüğü nereden geliyor? Defne ağacı aslında kim? Rüzgârlar nasıl esiyor? İham perileri gerçek mi?
Kitabın sonundaki “Yunan mitoloji rehberi” bölümünde kimin kim olduğu, nereden geldiği kısaca anlatılıyor. Unuttukça bakıp hatırlayabilirsiniz.
Aklınızda olan, olmayan tüm soruların cevabı var kitapta. Beni en çok heyecanlandıran Gaia oldu. Bir arkadaşım bana Gaia der. Meğer Khaos’tan çıkıp hayata gelen ilk canlıymışım, Toprak Ana derlermiş bana. Devler doğurmuşum. Ne maceralar yaşamışım!
Yunan Mitolojisi
Anna Milbourne, Louie Stowell
Çeviren: Esin Uslu
İllüstrasyon: Simona Bursi, Elena Temporin, Petra Brown
İletişim Yayınları
Herodot’a göre Yunan Panteonu’nu başımıza bela eden Homeros ve Hesiodos’tur. Kanımca güzel bir bela bu, sizin de ilgi alanınız bu yöndeyse benim gibi düşünmediğinizi zannetmem için bir neden yok. Ancak durum aksi yöndeyse bazı alanlarda çeşitli zorluklar sizi bekliyor diyebilirim. Nedeni şu, Yunan Mitosu ve Antik Yunanca (geniş anlamda Akdeniz Mitosu diyelim) egemen kültürün hüküm sürdüğü bir dünya görüşünün parçası ve sanatın, bilimin her alanında terminolojiye nüfuz etmiş mutlak bir baskınlık içeriyor. Astronomide, yıldızlar, takımyıldızlar, gökadalar, gezegenler, (Andromeda Galaksisi, Perseus Takımyıldızı vb), fizikte ve kimyada kimi terimler (iyon, atom, elektron vb), jeolojide kimi adlar (Pangaia, Thetis Denizi vb), tıpta bazı isimler (Ammon boynuzu, Aşil Tendonu, Oedipus Kompleksi vb) ve hatta yazılım teknolojisinde bazı kötü yazılımların adları (Trojan Horse), hatta hatta büyük marketlerde bazı ürünlerin ismi (Ajax yer silme solüsyonu) bu terminolojiden köken alıyor. Güncel gündemi yakalamak, temel bilgilerin arasına mitos kökenli bu birikimi eklemeyi ve özümsemeyi de gerektiriyor. O yüzden bu öneriniz için size teşekkür ediyorum. Uranos’unuz hep yanınızda olsun :)))
Çok teşekkürler Cihat Bey. Mitoloji her yanımızı sarmış aslında, dediğiniz gibi. Uranos’la barıştım, göksüz yer olur mu? 🙂